Adaptar-se per innovar (II)

Dilluns

Dinar al costat del Bernabeú amb M. Parlem de la crisi i de com sembla que el país no acabi de tocar fons. La clau per la recuperació: les reformes estructurals necessaries per revertir la situació. Parlem de la necessitat d’una reforma del nostre marc institucional en tres eixos principals: educació, fiscalitat i relacions laborals. En totes tres, els interessos creats i la falta de determinació política semblen obstacles insalvables. Canviar el món és impossible, però deixar-lo millor del que ens l’hem trobat és la nostra obligació.

Dijous

M’escriu E a propòsit del meu post Adaptar-se per innovar:

– Això de les institucions i la creativitat, ho pots desenvolupar una mica?

Li contesto:

El post es la síntesi d’un article en el que estic treballant.

Primera derivada: hi ha tres models principals amb el que un país pot competir: pots fer-ho econòmic, variable clau preu; pots fer-ho millor, variable clau qualitat; o pots fer-ho diferent, variable clau innovació (creativitat). És important entendre que aquest “model” no el tries tu, et ve marcat per la competència. Com els preus en un supermercat: no els fixa ni el productor ni el consumidor, sinó tots dos alhora en un ajust continu entre oferta i demanda.

Segona derivada: amb això al cap, necessites d’un marc institucional que s’adapti a les necessitats del teu model. La globalització ha canviat l’escenari econòmic mundial: països emergents – com India o Xina –, han innundat els mercats de mà d’obra barata disposada a treballar molt per molt poc. Aquestes economies, líders en costos, han obligat a les economies desenvolupades a fer les coses millor, en un primer moment, per passar a fer coses diferents, innovar, després. Aquest és l’origen de les importants reformes estructurals que cal fer al país (des de fa temps) si no volem perdre pistonada. En altres paraules: necessitem adaptar el nostre marc institucional als temps que corren.

En què consisteix les diferents reformes ho deixem per un altre dia…

Advertisements