Martí Saballs: “Llegiu història i no us enamoreu”.

Si això fos un diari i jo un redactor, aquest seria el titular resum del sopar del Cercle Jefferson amb Martí Saballs, sotsdirector de Expansión, el principal diari econòmic del país, i autor del llibre Historias de un corresponsal económico. Saballs és un periodista econòmic experimentat amb una dilatada trajectòria al Grupo Recoletos on ha treballat per diverses de les seves capçaleres tant a Espanya com a l’estranger.

El primer missatge de Saballs va ser el de llegir història. “Tanta com pugueu”, ens va insistir. Si alguna cosa hem d’aprendre d’aquesta crisi és que el fil conductor dels cicles econòmics és repeteix i continuarà repetint en el futur: el deute. Des de els temps on la família Rothschild controlava el món de les finances internacionals, fins la crisi de les subprime, el leitmotiv de totes les crisi ha estat el deute. L’excés d’apalancament. L’eufòria, l’excés de confiança, els animal spirits, en terminologia keynesiana, l’enamorament, en paraules del propi Saballs, a propiciat al llarg de la història períodes d’endeutament excessiu, auspiciats per un sistema financer que pa, allò que en diem estirar més el braç que la màniga, el que a la llarga ha portat també a períodes recurrents on aquest excès és té que corregir (cícles econòmics).

Saballs va fer menció expressa a Niall Ferguson, conegut d’aquest blog, historiador de la Universitat de Harvard, i un dels ponents més cotitzats avui en dia precisament per això, per el seu coneixement en la historia monetària i financera que és, al final, un dels factors més decisius que determina tota la resta (veure La importancia del dinero).

Durant el debat també van sorgir altres temes com quin paper té que tindre la premsa en una societat lliure i oberta, quins són els reptes que afronta amb els nous mitjans que surten a Internet, al independència dels mitjans, o el tema sobre la importància de les reformes estructurals de les que tothom en parla. Saballs va emfatitzar el fet de que ell es periodista no economista, i va valorar el fet de que moltes d’aquestes son més de sentit comú que no pas una qüestió de partits o ideològica. En aquest sentit, Martí Saballs va parlar de la importancia de reduir la despesa pública, una reforma laboral que permeti la creació de nous llocs de treball, o una millora substancial de la eficiència del conjunts de administracions públiques (estatal, autonòmiques, locals). Es temps per la feina ben feta i l’austeritat.

Martí, gràcies i fins la propera.

3 thoughts on “Martí Saballs: “Llegiu història i no us enamoreu”.

 1. Jordi Franch Parella

  I el deute descansa sobre una moneda fiduciària, imposada per l’estat, i unes estructures financeres i monetàries que són inherentment inflacionàries.
  Cal passar del fiat money al sound money, cal liberalitzar i privatitzar la producció de diner.
  Altres lectures bàsiques que no es poden perdre són les de Murray Rothbard (The case against the Fed, What has the government done to our money?).
  I una recent que acabo de fer, la de Guido Hülsmann i la deflació.

 2. luistorras Post author

  Jordi,

  Res a dir. El teu comentari bé podría ser un post del blog.

  Avui mateix he esmorzat amb un membre del Parlament, socialista (no direm el partit), i m’insistia en la necessitat de l’Estat i de la regulació posan com a prova la crisi financera on han fallat els mercats i la falta de regulació (sic).

  El problema dels mercats financers no és la seva regulació sino el greu error de disseny instucional que tu bé indiques, això és el privilegi històric de la banca de poder emetre crèdit gairebé sense limit (reserva fraccionada) juntament amb el monopoli de la institució del diner per part dels diferents Estats.

  Si t’agradat Hülsmann, no deixis de mirar-te “The Ethics of Money”.

  Salutacions,

 3. Jordi Franch Parella

  Gràcies, Lluís, per la referència. Quan tingui unes hores, intentaré llegir “The ethics of money production”.

Comments are closed.